Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2019 17:57 - Хамбарът
Автор: schumpov Категория: Политика   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.10.2019 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      Хамбарът беше най-старата сграда в нашия двор, а може би и в цялото село. Никой в семейството или от роднините ни нямаше спомен кога и от кого е построен. Беше уникална постройка. Беше! Представляваше сграда с размери около 4,5м./4,0м, дървена сглобка върху десет камака "квадри". Гредите и колоните бяха от сърцевината на дъб, а стените бяха от дъбови талпи "шинди". Вместо пирони бяха използвани дървени клечки. Ковани цигански пирони и панти имаше само на вратата и те стояха по-скоро като декоративен обков. Квадрите бяха докарани от "Калето", древна тракийска ,а по-късно и римска крепост, някои казват че било тракийски царски дворец, а други, че било римска казарма. Каманите бяха разположени по един в ъглите, по средата на дългата страна на сградата и един вкопан на половина за стъпало. Хамбарът бе разпределен на четери отделения, две по дългата страна ,по едно от страни и между тях едно за достъп до всички.Дълбочината им беще над човешки бой, защото преди вършитба, някой за да ги измете му спускаха стълба за да влезе и излезе. Единствената сграда оцеляла в двора ни след пожара по време на Априлското въстание 1876г. бил хамбарът. Тогава цялото село Красново с хора и добитък , по древния римски път се качили в Капривщица, като се върнали заварили пожарище.
    През 1958г. влязохме в ТКЗС. Това бе първата година когато хамбарът остана почти празен. През !960г отчуждиха част от двора ни заедно с кладенеца, на който пояхме стоката, голямата порта за кола и добитък и част от стопанска постройка. Щяха да строят нова сграда-Битов комбинат, където да съберат всички занаятчии, бръснари, шивачи, плетачи, обущари и разбира се канцеларий за чиновници управници. Налагаше се да отворим нова порта, зад къщата , онези три метра отстояние от съседите, когато е спазен законът. Но по-навътре в двора входът се затапваше от хамбара. Трябваше да се събори.Той , хамбарът така и така вече стои празен, за нищо не служеше освен кучето и кокошките да се крият под него на сянка. Така се успокояваха докато го разрушаваха, но им се плачеше. В един момент баба заплака и с глас занарежда - Няма хамбар, няма зърно ,няма стока, няма хляб, от тук нататък няма и живот, пусто опустяло и текезе и село. Събориха го. Дървенията влезе в употреба, даже някой неща още могат да се видят. Четири от камъните ги изтътриха на улицата до входната вратичка и се ползваха за сядане вместо скамейки. Другите бяха разбити за зидария, по-късно на един кмет му пречеха и тези за сядане , разчукаха и тях, прекара ги тате в празен двор уж зо строеж, но още си са там не употребени.
   Както повечето села в България и с.Красново замира. Образуването на текезесетата беше първата най-важна крачка за унищожаването на селата и сегашната демографска криза. Селото и квартала около минералните бани са имали утвърден регулационен план още през 1926 г. с перспектива за развитие като курорт. За увеличаване на обработваемата земя на ТКЗС от регулацията на селото са изключени около 25 квартала и десетина от регулацията на Красновски минерални бани.
 Много домове в селото са изоставени и се самосрутват. Кварталът около баните се обезлюди. Камъните от квадрите, които тате закара на празния парцел не влязоха в употреба, парцелът остана незастроен и запуснат, плащам му данакът и такса смет въпреки ,че целогодишно от там не изхвърлям смет.
След някой ден някои ще празнуват 75 години от освобождението, с какъв акъл не знам. 
   Неправилно употребих думата "празнуват", вече нямяме празници, те ще "ЧЕСТВАТ".







Тагове:   село,   ТКЗС,   хамбар,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: schumpov
Категория: Политика
Прочетен: 133656
Постинги: 36
Коментари: 110
Гласове: 3112
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031