Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2018 12:35 - Защо обичам комунистите
Автор: schumpov Категория: Политика   
Прочетен: 4960 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 14.02.2018 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Било е 1949 или 1950 г. Къщата ни беше пълна с хора. Мама, тате, брат ми, баба, две неомъжени лели и ергенче чичо. Комунистите бяха утрепали и ограбили дядо, но аз нямах спомен за него, в къщи не се говореше за това, особено пред нас децата. Семейството ми не искаше да ни озлобява още от малки срещу убийците. Повечето неща, които знам за дядо са ми разказвани от външне хора. Да, в онези години къщата беше пълна с хора , а дворът с добитък. Земята обработвахме с два коня, през зимата тате ги впрягаше в бричка за превозване на хора и багаж. Отглеждахме крава, двадесетина овце, три четери кози, две прасета, кокошки и едно куче. Кучето Мурджо беше господарят на двора. То охраняваше стоката и въвеждаше ред между животните. Не беше много едро. Сиво почти черно с къс косъм. Беше много умно, смело и безкомпрамисно.Не позволяваше чужда стока или човек да влезе в двара без одобрението на стопаните. Различаваше добрите от лошите хора. Усещаше лошите от дълече и не спираше да лае докато не се отдълечат.На врата му имаше железен нашийник с шипове. Тате казваше , че е вълчар, беше гонило вълци и беше побеждавало много по-едри от него кучета. Годините бяха тревожни. Правеха се текезесетата, по сред нощ привикваха стопаните да ги "агитират". Кучетата лаеха по цяла нощ. Активните борци против фашизма и капитализма  влизаха от двор в двор да броят добитъка, не можеше да заколиш или да продадеш животно , ако не си си издължил държавните доставки, "нарядът" му казваха. Мурджо не ги пускаше да влязат в двора. С лая си предупреждаваше цялата махала, че активните борци идват.Два пъти стреляха по него, но не можаха да го улучат. Един предиобяд в къщи настана тревога. Кучето лежеше до къщата. Тате му отваряше устата с ръце, а чичо му сипваше прясно мляко. Всички плачеха. Мурджо ни гледаше с обич и молба за помощ. Не можахме да му помогнем. Никога няма да забравя.
   Много години след това научих, че един от активните борци изпратил дъщеричката си да хвърли отрова на кучето ни. 



Гласувай:
15



1. papurov - Много интересно, ти би ли изпратил ...
11.02.2018 13:08
Много интересно, ти би ли изпратил дъщеричката си да хвърли отрова на куче в чужд двор? Ако беше написал, че просто един отвратителен комунист е отровил кучето ви... то да ти повярва човек. Възниква и още един въпрос, защо след като комунистите са убили и ограбили дядо ти, те всъщност не са взели всичко в кооператива, ами трябва да идват да агитират и да броят? И третия въпрос е, защо ли пък са го убили?
цитирай
2. krumbelosvet - Това е
11.02.2018 14:02
Това е болест, ХРИСТИЯНИНО. Да мразите 68 години. Това без "Гласът на Америка" не става. Аз имам всякакви роднини, сигурно и вие. Най-богатият човек в селото на баба, с 200 дка ниви, беше мъж на сестра й. Деребей, който е гонил жена си с пушка, а племанника си хваща за челюстта така, че палецът му влиза в устата през гушата. Съдиха го
за укриване на жито от данъци и лежа в Белене. Върна се жив и здрав, и го назначиха пазач на язовира. Разполагаше с къщичка там и черпеше гостите си с шаран. Лоши комунисти. Но той НЕ БЕШЕ убивал.
цитирай
3. schumpov - Господин Папуров, явно си много ...
11.02.2018 16:28
Господин Папуров, явно си много млад човек, който няма никаква представа как се извършваше кооперирането, агитирането, национализирането, реквизирането и изобщо за установяването на "народната власт". За отговор на последния си въпрос попитай проф. Баева или пък родителите си.
цитирай
4. schumpov - Другарю белосветски круме, по р...
11.02.2018 16:44
Другарю белосветски круме, по радиоточките не звучеше "Гласът на Америка" и едва ли са подозирали за съществуването на умният и смел Мурджо. Свят шарен, разговарям и общувам с хора от БКП до момента, в който застанат на партийни позиций и се превръщат в комунисти.
цитирай
5. papurov - Г-н Шумпов, аз може да съм млад и да ...
11.02.2018 16:48
Г-н Шумпов, аз може да съм млад и да нямам представа от изброените от неща, и затова и попитах, но каква представа имаш ти, след като не ми отговори?
Но всъщност мен честно казано въобще не ме и интересува защо мразиш комунистите, просто прочетеното ми се видя твърде абсурдно и затова коментирах.
цитирай
6. vencivaleri1951 - Ами аз не съм толкова млад
11.02.2018 17:24
,но според това което си описал /два работни коня, крава, двадесетина овци, четири кози и две прасета/ семейството е било доста бедно. След това указът за АБФК идва доста по късно, а и колко такива има в едно село. В това време е имало репликата:

"Лъжеш кат дърт циганин"- ама ти лъжеш като подрастващ циганин-неумело
По добре като Петров/ка/ 38 копирай по десетина материала , пък може и да хване декиш
цитирай
7. schumpov - Другарю Венци, чудесно си отбел...
11.02.2018 18:13
Другарю Венци, чудесно си отбелязъл че указът за АБФК идва доста по-късно. Всичките онези събирачи на държавни доставки, "агитатори" за влизане в ТКЗС, броячи на добитък, кой по-рано, кой по-късно станаха активни борци. По онова време попитали един циганин за децата му и той започнал: - това такова така, това такова онака, а това най-малкото лъже най-много, голям комунист ще стане. Вие си избрахте Госпожа лъжа за вождица.
цитирай
8. schumpov - Г-н Папуров, живият живот е пълен с ...
11.02.2018 18:44
Г-н Папуров, живият живот е пълен с абсурди, макар че в написаното от мен не виждам такива. Точно заради младежи като Вас в училище трябва да се изучава комунизма без емоции, без замазване и без преувеличение, а правдиво. Бъдете здрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: schumpov
Категория: Политика
Прочетен: 133614
Постинги: 36
Коментари: 110
Гласове: 3111
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031