Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2017 21:27 - Коледни приказки
Автор: schumpov Категория: Политика   
Прочетен: 2056 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 02.12.2023 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
      В деня на Бъдни вечер, излизайки от мазето, се срещнахме със саседа Николай. Изнасях нагоре два буркана с кисело зеле. Ники ме попита имам ли кървавица за зелето. Отговорих му, че от кокто остаряха ятаците (родителите ми) и не могат да гледат прасета кървавица не съм вкусвал. - Ооо ами ей сега ще ти донеса. И действително донесе ми една люлка кървавица и две порчета суджук, вакумирани по отделно.
     Ники беше градско чедо, около тридесет годишен мъж. От няколко години се занимаваше със земеделие. Започна с наемането на малък текезесарски язовир за развъждане на риба. Около язовира се появиха кокошки, прасета и крави, ей така за домашни нужди. Прасетата и кравите от няколко се развъдиха и станаха стада. Разбира се взе и земя под аренда. За да затвори цикъла месото преработваше в някакъв цех и жена му го продаваше онлайн. Между другото по някъква програма изкара курс по пчеларство, завъди и кошери. От две години следва задочно в Аграрния, пак така между другото.
     При наличието на кисело зеле и кървавица потърсих чрез чичко Гугъл рецепта за готвене. Най - отгоре се появи рецепта " по Копривщенски". Бях убеден, че няма да ми допадне, но я прочетох. Копривщенци кървавицата не правеха по нашенски, та камо ли манджата. За нашенската казваха- кАрвавица из гАз не ям- в диалекта им заменяха звука Ъ със звука А. Защо "из газ", защото нашенската се правеше така.  Тя беше работа на колачите. След като прасето е изчистено, всичките му вътрешности са извадени и измити в корубата му е остоноло само дебелото черво. Без да се отрязва отзад, то се пълни с топла вода, разлюлява се така че съдържанието му да се разреди и раздвижи, след това се изважда царевичниа кочан с който е затикнат гъза на прасето, нечистотиите се изтичат,  червото се измива добре и с пробутване и топла вода, червото се обръща и минава отзад в голямо корито, за такова ние ползвахме нощовите. Червото се наръсваше обилно със сода бикарбонат, не знам защо, измиваше се и плувваше в топла вода за да не лоясва. В корубата на прасето колачите надробяваха сърцето, далака, бъбреците белия дроб ( черният дроб заедно с осмянката (висмянката ) се занасяше в кухнятя за приготвяне на обичайната манджа "тава"- кисело зеле с мръвчици от осмянката и черния дроб запечени във фурна или под връшник на жар ) и всички окървавени при коленето мръвки, затова се казва кървавица , а не защото се слага кръвта, тя се е изтекла след заколването. Овкусява се със сол, черен и червен пипер, кимион, кориандър и ситно нарязан праз. Всичко се обърква добре и започва тъпкането на кървавицата  през гъза. Два три чифта ръце, нежно приглаждат червото и пробутват плънката назад, хем да не остава въздух, хем да не я скъсат. Когато дробенината в корубата започне да лоясва сипват затоплено вино, а от зад в коритото - топла вода. Накрая червото се отрязва от прасето и се завръзва. топлата вода от коритото се излива и кървавицата се залива с вряла вода, после донасят нарочен за това прът и я навръзват на равни люлки. Надупчват я отдолу с дебела игла за да се отцеди и я окачат на проветриво място да засъхва. Между люлките , до връзките се мушкат картончета, които се подменят един-два пъти за да не лови мухъл, отгоре се щипват парчета  вестник за да не я накълват разни птички, те също обичат кървавица. Така се прави кървавица по нашенски.
    Прочетох още няколко рецепти, но реших да я сготвя по спомени. Сгорещих олио. Пуснах шест скилидки чесън, извадих ги, след тях шест ребърца да покафенеят  от всички страни, извадих и тях, сега е ред на кървавицата да поцвърчи. Когато прецених , че й е достатъчно, извадих и нея. Изсипах двата буркана кисело зеле да се запържи, ръснах червен и черен пипер на зърна, кимиан и кориандър също на зърна. Надупчих една люта чушка и тя влезе вътре. След десет минути постоянно бъркане зарових в зелето мръвките и кървавицата, долях топла вода да покрие всичко и оставих манджата да къкри на бавен огън около един час. Изключих котлона и включих капака на електрическата тенджера. Когато краищата на парченца зеле започнаха да прегарят изключих тока. Манджата стана истински Коледна, мазна и люта, и пиеше много вино, виното си беше мое производство. А пък Коледата стана весела. 



Гласувай:
11



1. pvdaskalov - * 1 *
31.12.2017 19:08
Приятно посрещане на Новата година, КОЛЕГА!
Да е здраве и късмет!
П и е р
цитирай
2. tota - Традициите...
31.12.2017 23:54
Бяха, когато в къщите ни не можеха да се поберат всички на празника!
Честита Новата 2018 година! Здраве и мир да е!
цитирай
3. donchevav - Прочетох с интерес! И у нас кърва...
01.01.2018 10:43
Прочетох с интерес! И у нас кървавицата е на почит - правим я по подобна рецепта - с тази разлика, че и за нея, както за всички други коледни благини, отговарям аз - на мене е поверена длъжността главен транжор, след като изпратя хапналите, пийнали и развеселени колачи.:))) Ядем я сварена - и на разсол:))) Ще пробвам със зеле - предчувствам вкусотията!
Благодаря за вдъхновения разказ и за чистото българско коледно настроение! Честита Нова година! Здраве и късмет - и голям берекет!
цитирай
4. schumpov - Драги ми КОЛЕГА, да си ми жив и здрав и ...
02.01.2018 17:28
Драги ми КОЛЕГА, да си ми жив и здрав и тази година на само да си Пи-ер на квадрат, ами поне на ента степен да стигнеш.
цитирай
5. schumpov - Тота, господ здраве да ти дава, да си ...
02.01.2018 17:35
Тота, господ здраве да ти дава, да си честита с Новата година. Сега се опитваме да наподобим традициите. Липсва ни онова вдъхновение и всенародна празничност. Гледах по телевизията огромното множество на площада в София, а колко малко усмихнати хора имаше. Дано това се промени и да започне нашият народ да празнува и да се весели.
цитирай
6. schumpov - Мила ми Венета, бъди благословена ...
02.01.2018 17:57
Мила ми Венета, бъди благословена още дълги години да се грижиш и приготвяш благини за любимите си хора. Съзнателно описах подробно и приготвянето и готвенето на кървавицата. Сварена с кисело зеле , това е гозбата за Коледа(така се пее и в песента). За Иванов ден може да я сварите в разсол и да я сервирате студена, а за разнообразие на Йорданов ден я изпържете на шайби или пак на шайби я запечете във фурната. Да Ви е сладко и наздраве.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: schumpov
Категория: Политика
Прочетен: 133069
Постинги: 36
Коментари: 110
Гласове: 3101
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031